Spring naar content

Jeugdartsen – NSPOH

Jeugdartsen – NSPOH

Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.

Het stageproces kent 5 stappen:

1. Voorlichting

Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.

2. Voorbereiding

Voor een goede coördinatie van het stageproces is het Stagebureau afhankelijk van up-to-date informatie over het opleidingsschema van de aios. Dit opleidingsschema kan je vinden in MijnNSPOH onder de tab Opleidingsgegevens. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. Het is belangrijk om wijzigingen hierin zo snel mogelijk te bespreken met jouw instituutsopleider, door te geven aan het Stagebureau via planningmg@nspoh.nl en door te voeren in MijnRGS. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de stage instelling en stagebegeleider (bignummer + emailadres) tijdig aan het Stagebureau laat weten. Het Stagebureau zal ervoor zorgen dat dit in jouw opleidingsschema wordt verwerkt, communiceren met de SBOH en zal erkenning aanvragen bij de RGS zodat je het daar kan invoeren.

3. Werving en matching

Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:

Aanpalende stage (voor aios gestart vóór 1 maart 2024). Deze stage vindt plaats bij de kindergeneeskunde/sociale pediatrie, kinderrevalidatie, wijkteam of kinderpsychiatrie. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven die niet op de Stage etalage staat. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc.

Let op: indien het Stagebureau geen stagevoorkeur (tijdig) ontvangt, kun je helaas geen aanspraak meer maken op een stage die op de Stage-etalage staat.

M+G Stage.  Dit is een stage in een ander profiel van de opleidingen van Maatschappij + Gezondheid (bijvoorbeeld infectieziektebestrijding, vertrouwensarts, jeugdarts of medisch adviseurs van zorgverzekeraars). Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen.

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven die niet op de Stage etalage staat. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc.

Let op: indien het Stagebureau geen stagevoorkeur (tijdig) ontvangen, kun je helaas geen aanspraak meer maken op een stage die op de Stage-etalage staat.

Stage Interdisciplinaire/klinische samenwerking (IKS) (voor aios gestart op of na 1 maart 2024). Deze stage vindt plaats vanuit de jgz-organisatie, en start aansluitend aan de jgz 2 periode. Meer informatie over deze stage vind je in de studiegids. Vanuit de JGZ-instelling als standplaats richt je je op een gezondheidsthema en een externe samenwerkingspartner die relevant is voor de JGZ om jouw leerdoelen te behalen. De samenwerkingspartner benader je zelf en is een gezondheidsinstelling in het medisch domein met een klinische setting. Dit kan een afdeling/poli kindergeneeskunde zijn, maar ook een instelling voor kinderrevalidatie of kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook zijn er mogelijkheden in de 1e lijn. Overleg dit met jouw instituutsopleider. Bij de keuze voor een thema en een samenwerkingspartner betrek je ook jouw praktijkopleider. Het opstellen van je stageplan doe je samen met jouw praktijkopleider

Het stagekader IKS vind je onder FAQ.

Keuzestage.  Deze stage volg je meestal bij de opleidingsinstelling waar je de JGZ 2 periode gedaan hebt. Het doel van deze stage is verdiepende en verbredende JGZ-activiteiten te doen. Als je deze activiteiten al tijdens je JGZ1/JGZ2 gedaan hebt, kan je de keuzestage op een andere manier invullen (binnen of buiten de JGZ). Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc.

Stageplan

Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider en geef je de naam van de stage-instelling en van de stagebegeleider door aan het Stagebureau (planningMG@nspoh.nl).

4. Stageperiode en begeleiding

Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (o.a. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en praktijk- of instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.

Deinstituutsopleiderheeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:

  • Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
  • Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
  • Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
  • Na de stage het stageverslag waarderen.

Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:

  • Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
  • aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
  • De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.

De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:

  • Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
  • Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
  • Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
  • Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
  • Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
  • Kan eventueel een PO beoordelen.

5. Evaluatie

Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.

Verdere uitgangspunten van de stages:

  • De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
  • Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
  • Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
  • LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl) en kost tijd (> half jaar).

Voor aios niet in dienst van SBOH

Tijdens de opleiding kan tot 50% van de dagen voor keuze-onderwijs als stagedagen worden ingevuld. Je kunt van deze verhouding tussen het aantal stagedagen en keuzeonderwijs afwijken mits je dat goed onderbouwt en de instituutsopleider akkoord gaat.

Stages zijn erop gericht om je een ruimere werkervaring te bieden en competenties te laten ontwikkelen met juist die taakelementen die je in je eigen werk minder tegenkomt. Je hebt zo de gelegenheid individuele accenten in het opleidingstraject aan te brengen.