Maastricht Universitair Medisch Centrum / Universiteit Maastricht
De AWPG Mosa verwelkomt jou graag als AIOS arts M+G voor je onderzoeksstage. In ons zonnige zuiden hebben we ruimtes beschikbaar voor fysieke begeleiding, tegelijkertijd is digitale begeleiding voor ons ook goed mogelijk. Onafhankelijk van je standplaats en interesse maken wij graag voor jou een onderzoeksstage op maat!
AWPG Mosa
De Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa (AWPG Mosa) is een samenwerking tussen de GGD Zuid Limburg, Maastricht University en Care and Public Health Research Institute (CAPHRI). Met bijna 20 jaar ervaring zet onze AWPG zich in voor een betere publieke gezondheid, samen met onze praktijkprofessionals, ketenpartners, gemeenten, het onderwijs en burgers.
Hierbij komen de vakgebieden infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg, arbeid en gezondheid en sociale epidemiologie samen. We streven ernaar om verder te gaan dan individualistische perspectieven op gezondheid en om transdisciplinair en participatief onderzoek te ontwikkelen. Hiermee willen we bijdragen aan duurzame oplossingen met impact op gezondheid en ziekte. Als grensgebied zoeken we hierbij actief de samenwerking over de grens op en begeven we ons op landelijk, euregionaal en internationaal niveau.
Voor meer informatie over onze AWPG, verwijzen we je graag naar onze vernieuwde website: https://awpgmosa.nl/
Onderzoekslijnen
Onze ervaring is dat de onderzoeksstage het meest efficiënt en leerzaam kan worden ingericht als je aansluit bij één van de bestaande onderzoekslijnen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van de onderzoeken die binnen onze AWPG worden uitgevoerd en waar onderzoeksvragen van een AIOS goed in passen.
- Vaccinatiebereidheid en Gezondheidsvaardigheden: lopend promotieonderzoek over de diversiteit aan gezondheidsvaardigheden, de impact daarvan op vaccinatiegedrag en de mogelijkheden om hier beter op in te spelen door professionals en de organisatie. Hierin is zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek mogelijk.
- Vaccinatiebereidheid en zorgzaam vaccineren: het herinrichten van de vaccinatiezorg volgens de principes van Zorgzaam Vaccineren, waarbij we gezamenlijk met een diversiteit aan partners bepalen wat de ambities en richtingen hiervan zijn. Dit betreft een kwalitatief onderzoek.
- BorderVax studie: als grensregio onderzoeken we in hoeverre vaccineren over de grens impact heeft op de vaccinatiegraad op papier en in de realiteit. Welke factoren spelen mee in de overwegingen van burgers om hun vaccinatie in het nabije buitenland te halen? Dit betreft een kwantitatief onderzoek, waarbij in samenwerking met de gemeenten middels een steekproef data van duizenden burgers middels vragenlijsten zijn verzameld.
- Ingrijpende jeugdervaringen en publieke gezondheid: kwantitatief onderzoek naar Adverse Childhood Experiences (ACEs), Positive Childhood Experiences (PCEs) en de relatie met veerkracht en gezondheidsuitkomsten en gezondheidsgedrag in de Nederlandse populatie. Lees ook: Defining and distinguishing early life stress, trauma, adversity, toxic and chronic stress and allostatic load: a descriptive review door promovendus en arts M+G Maarten Remmers https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/14034948241260105.
- Hepatitis B en C opsporing en vaccinatie onder migranten: in samenwerking met onze ketenpartners willen we middels onderzoek het Hepatitis zorgaanbod voor immigranten optimaliseren. Dit middels het identificeren van barrières en faciliterende factoren rondom deelname aan vaccinatiecampagnes en de toepassing van infectiepreventiemaatregelen door zorgprofessionals. Lees ook: A systematic review of barriers and facilitators for hepatitis B and C screening among migrants in the EU/EEA region door promovenda Chrissy Moonen publicatie literatuuronderzoek.
- Scolioscreen: dit promotieonderzoek richt zich op de vraag hoe kosteneffectief het is om álle jeugdigen te screenen op scoliose, voor vroege signalering van en interventie bij adolescente idiopathische scoliose. Mocht je een AIOS in het Zuiden van het land zijn, dan kan je ook fysiek deelnemen aan de inclusie. Het onderzoek wordt namelijk uitgevoerd in GGD Brabant-Zuidoost, GGD Limburg Noord en GGD Zuid Limburg. Lees ook: het interview met wervelkolomchirurg Eva Jacobs https://www.mumc.nl/voorkomt-screening-op-scoliose-operaties.
- SOA: de GGD Zuid-Limburg doet veelvuldig onderzoek in het kader van seksuele gezondheid en de preventie en zorg rondom SOA. Denk hierbij aan innovaties in SOA-zorg (zoals Limburg4Zero), extragenitale SOA en verborgen risicogroepen (SOA-P data beschikbaar).
- De PRIME-Post COVID Conditie studie: een grootschalig vragenlijst onderzoek om de prevalentie, risicofactoren en impact van het post-covid syndroom op de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid in kaart te brengen. Lees ook: onze publicaties publicatie seroprevalentie & publicatie design PRIME post-covid study.
- 360°CHILDoc (KIND-profiel) binnen JGZ setting: om relevante data over de multidimensionele gezondheidssituatie van kinderen op adequate wijze te ontsluiten en weer te geven zijn innovatieve visualisatie tools/modellen ontwikkeld. Binnen een JGZ-setting kan de AIOS een kleinschalige pilot met kwalitatieve en/of kwantitatieve evaluatie uitvoeren met het 360°CHILDoc. Dit dashboard biedt snel overzicht over de relevante biomedische en psychosociale (inclusief contextuele) factoren die de gezondheid van een kind bepalen. Dit onderzoek vindt in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen plaats; er is ruimte voor zowel een AIOS in Zuid-Limburg als 1 AIOS in Groningen. Lees ook: https://360child-profile.nl/360childoc-studies/.
Tijdens de Meet & Greet zal middels een presentatie de actuele stand van de verschillende onderzoeken worden toegelicht. Mocht je hierna nog vragen hebben of kennis willen maken met onze collega’s van de verschillende onderzoekslijnen, staan zij hier altijd open voor open. Zodat jij een goede keuze voor je onderzoeksstage kan maken, waarbij er een match is op onderzoeksonderwerp van je interesse en de vraagstelling. Hierbij wordt ook altijd meegewogen dat het traject haalbaar moet zijn binnen de gestelde tijd.
Begeleiding
Wij bieden graag een onderzoekstage aan, waarbij je de wereld van wetenschappelijk onderzoek in zijn geheel ontdekt. Naast je eigen onderzoekstraject, maak je kennis en deel je ervaringen met andere AIOS-en in de Leerwerkgroep en kun je deelnemen aan andere onderzoeksoverleggen binnen de AWPG zoals het verdiepend onderzoeksoverleg en de Journal Club.
Binnen de AWPG Mosa word je begeleid door minimaal twee begeleiders, waarvan één gepromoveerd is en doorgaans ook arts M+G. Hierbij zijn ook velen van ons opleider eerste dan wel tweede fase arts M+G.
Tijdens de onderzoeksstage ga je een eigen onderzoeksvraag uitwerken, waarbij het streven is om de verschillende fasen van het onderzoek te doorlopen. Tegen het eind van je stage kunnen we de stappen richting een daadwerkelijke publicatie verkennen.
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, mail dan naar onderstaande contactpersonen of stel ze in de Meet & Greet. Hopelijk tot dan!
- Dr. Rianne Reijs, arts M+G Jeugdgezondheidszorg
r.reijs@maastrichtuniversity.nl ; Rianne.Reijs@ggdzl.nl - Prof. dr. Christian Hoebe, programmaleider AWPG
c.hoebe@maastrichtuniversity.nl ; christian.hoebe@ggdzl.nl
Universiteit Maastricht
Minderbroedersberg 4
6211 LK
Maastricht