Academische stage Public Health: Projectmedewerker ‘Medisch Maatje’ – koppelen geneeskundestudenten aan kwetsbare groepen
Voor het coördineren en uitvoeren van een innovatief pilot-project rondom zorg voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden zoeken wij een AIOS met affiniteit met deze doelgroep, een creatieve visie op onderwijs voor geneeskundestudenten en interesse in interprofessioneel samenwerken. Alle profielen zijn welkom!
In januari 2024 zijn wij gestart met het pilot-project ‘Medisch Maatje’. Het project is ontstaan vanuit de constatering van medewerkers van het Buurtteam Overvecht dat een deel van hun cliënten niet zelfstandig naar medische afspraken kan, maar ook geen beroep kan doen op mensen uit hun eigen netwerk om mee te gaan naar deze afspraken. Bij deze cliënten is vaak sprake van beperkte gezondheidsvaardigheden.
In deze pilot koppelen we geneeskundestudenten als ‘medisch maatje’ aan cliënten van het Buurtteam Overvecht om hen te begeleiden bij afspraken tijdens een medisch traject. Cliënten hebben een extra paar oren tot hun beschikking en kunnen de afspraak voor- en nabespreken met de student. Studenten krijgen meer inzicht in de betekenis van beperkte gezondheidsvaardigheden en overige factoren die van invloed zijn op de gezondheid van de doelgroep en communicatie met deze doelgroep. De studenten krijgen vooraf een training en tijdens de looptijd van de pilot zijn er een aantal begeleide bijeenkomsten waarin ervaringen worden uitgewisseld.
In 2022 heeft er reeds een kleinschalig pilot van Medisch Maatje plaatsgevonden. Uit deze kleine pilot kwam naar voren dat Medisch Maatje een succes was. Ook heeft Medisch Maatje een prijs gewonnen op het NVMO-congres (Nederlands Vereniging Medisch Onderwijs). Met de huidige pilot onderzoeken wij Medisch Maatje op groter schaal: hoe hebben studenten en de doelgroep deze begeleiding ervaren? En hoe kunnen wij dit project in het nieuwe curriculum implementeren?
Vanaf eind augustus 2024 tot en met januari 2025 draait een cohort met 10 studenten, in februari 2025 wordt geëvalueerd. Tijdens je stage werk je nauw samen met de projectcoördinator en kun je een rol vervullen (afhankelijk van je stageperiode) in:
- het geven van de training aan geneeskundestudenten
- het begeleiden van de intervisiebijeenkomsten
- het contact onderhouden met het Buurtteam en de logistiek rondom de afspraken
- het tussentijds/na afloop evalueren van de pilot (uitvoeren maar ook meedenken hoe te evalueren, bv: interview/focusgroepen/vragenlijst)
Daarnaast draai je mee op de afdeling Public Health van het UMC Utrecht. Je neemt deel en draagt bij aan verschillende afdelingsoverleggen. Afhankelijk van je interesse en beschikbare tijd kun je ook meedraaien in diverse onderwijsvormen en andere afdelingsactiviteiten.
Wat kenmerkt jou?
- Je hebt affiniteit met mensen met een kwetsbare gezondheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
- Je vindt het leuk om een nieuw project uit de grond te stampen en durft dingen uit te proberen om daarvan te leren
- Je hebt ervaring met of wil ervaring opdoen met het ontwikkelen en geven van trainingen en intervisiebijeenkomsten voor studenten
- Bij voorkeur kun je starten in september 2024